Home       Enya       Foto‘s       Blog       Contact
lijn


Worshop wisselwerk

Vorige
Volgende


Worshop wisselwerk
zaterdag 02 mei 2009

Vandaag zijn Enya en ik naar een workshop wisselwerk geweest in Apeldoorn. Dit wordt georganiseerd door een zeer ervaren gedragstherapeute. Het was al een hele rit om er te komen, maar aangezien Enya de laatste tijd een stuk rustiger is geworden in de auto, was dit geen probleem. Bij deze workshop wordt er gekeken naar de relatie tussen de baas en de hond en worden eventueel tips gegeven hoe de baas dingen anders kan doen. Erg leerzaam dus!

We zijn vrij vroeg, dus kunnen we het veld nog even verkennen. Het is een prachtig terrein met allerlei natuurlijk uitziende hindernissen en een gezellige kantine. Eén voor één komen de andere 7 cursisten binnen druppelen. Na een kennismakingsrondje beginnen we met de workshop. Eén van de honden mag los het veld op, waar een aantal namaakhonden staan opgesteld. We kijken hoe de hond op de namaakhonden reageert en bespreken dit. Als Enya aan de beurt is, vertel ik kort wat mijn verwachtingen zijn. We lopen het veld op en Enya rent vrolijk vooruit en weer terug naar mij. Als we bij de nep-labrador komen, maakt Enya een spelbuiging en wil ze er eigenlijk niet langs lopen. Na wat aanmoediging komt ze toch. De nep-jack russel maakt wat minder indruk, maar als ze de nep-duitse herder ziet, rent ze er in eerste instantie op af, maar keert ze halverwege toch om en rent ze naar mij toe. Samen lopen we er naar toe, maar ze blijft ’m eng vinden. Ik lok haar er naar toe en met de groep blijven we er even bij staan.

Enya en ik doen het goed, maar ik kan beter op iets meer afstand blijven van de dingen die ze eng vindt, om vervolgens stapje voor stapje dichterbij te gaan, zodra Enya laat merken dat dat kan. Ik krijg een groot compliment, omdat Enya zo goed op me let. Enya krijgt een compliment, omdat ze zo braaf op een vreemd terrein heeft liggen wachten, terwijl ik iets verderop stond. Nu hebben we pauze om de honden even uit te laten. Als we terug komen, staat er een uitgebreide lunch voor ons op tafel.

Nu gaan we wat hindernissen doen. Er ligt een ladder op de grond, een spiraalbed, mikado, hoepels en er liggen grote boomstammen op het terrein. Enya loopt vrolijk en geconcentreerd tussen de treden van de ladder. Ook het spiraalbed is geen probleem, want die kende ze al van de reddingshondentraining. Bij de mikado leid ik haar te veel af met voertjes en krijg ik de tip om meer met m’n stem te belonen. De hoepels en boomstammen hebben we niet gedaan.

Iemand uit de groep wordt gevraagd zich te verkleden, waarna hond en baas deze vreemde figuur tegemoet lopen. Enya let zo netjes op mij, dat ze de vreemde figuur niet eens ziet! Dus wordt de vreemde figuur aan het eind van een versmalling gezet, zodat Enya hem wel moet zien. Ze gaat kwispelend naar hem toe en komt daarna gelijk weer met mij mee. Knappe meid! Ik krijg weer een groot compliment dat ik goed met Enya om ga en dat ze er geen opmerkingen over heeft.

En tot slot doen we een spelletje. Een bak met voertjes wordt achter een rond hek gezet, dat aan de achterkant open is. De hond moet er dus achter zien te komen, dat hij er langs achter wel bij kan. Enya had het vrij snel door. Maar daarna wordt er een handdoek voor de ingang gehangen en dan wordt het moeilijker. Enya gaf het op, waarna ik haar geholpen heb door de handdoek iets opzij te houden. Eigenlijk had ik iets eerder moeten helpen. Om Enya meer zelfvertrouwen te geven, mogen we dit soort spelletjes vaker doen.

En dan is de workshop afgelopen. We zijn allebei erg moe, maar tevreden. We hebben veel geleerd en het is voor beiden gezellig geweest. Morgen gaan we er maar een rustige dag van maken...


ReactiesReageren?

Naam:

Email: (niet getoond bij reactie.)

Bericht:

 Uw bericht bekijken.
 Graag aanvinken om te kunnen versturen.


lijn
Copyright 2009 - 2020 Enya